March 06, 2017

Visit Indonesia !

Yuhuuuuu.. Its already pass midnight so i got really bored and i decide to post/share my vacation/trip/journey whatsoever yang tahun lepas punya πŸ™Š. Tak pandai sangat bercerita but I'l try my best.

Me and family went on vacation for 4 days in Bandung Indonesia last year. It was great and fun because it was my first time in Indonesia and I was so excited. The weather in Bandung was just the same as in Malaysia, hot. But on that day it was rainy so yeahh tak rasa howwttt sangat.

Day 1:

Our flight was at 7am Malaysia, kalau waktu Indonesia it was 6am. It took 2 hours untuk sampai ke Bandung. #wonderfulindonesia


video

At Bandung airport

Airport Bandara Husein Sastranegara Bandung ni kecik je. Keluar je dari pintu terus ada jalan raya. And it was really macet. Then we met our tourist guide Encik Budi. Sape2 nak ke bandung and nak tourist guide boleh click that link. 1st place yang Encik Budi bawak ialah pergi tempat tukar ringgit ke rupiah. Rasa kaya duit jadi juta πŸ˜‚. Then kitorang pergi breakfast eventho dah breakfast nasi lemak dalam flight. Tak ingat tempat tu tapi cafe ala hipster. The prices are quite expensive but i dont know kalau kat sana harga nya standard. Tak ingat nama kedai makan. Bila tengok menu taktahu nak order apa sebab nama makanannya tak pernah tahu so i ended up ordered nasi goreng ikan masin. Kat sana banyak "sop buntut". I felt so weird bcs I thought it was sup bontot so i didn't dare to order that. Then baru tahu sop buntut tu in Malaysia nya sup ekor.


After breakfast, we went to Toko Tiga. Baca dekat blogs orang lain, toko tiga salah satu tempat wajib untuk shopping. Kat sana ada jual kasut, baju and jeans original Levi's. Kat sana almost 3 jam sebab memilih. Harga sangat jauh beza dengan Malaysia. I bought 2 pairs of jeans with the price RM 240. Murah kan. Kalau kat Malaysia lebih RM 300 sehelai ....kot.. 


Lepas pergi Toko Tiga, we checked in to the Fave Hotel which is located inside the Braga City Walk. Then petangnya we went to Parfume Fragrance (ejaan memang macam tu). Borong perfume kat situ, lebih kot 10 botol beli. Then ke gedung kain meter. Kedai nya macam jakel. Harga pun standard je. For dinner kitorang makan nasi padang. But I didn't eat it 😷 

Day 2:

Kita breakfast kat tempat semalam lepastu we went to Tangkuban Perahuuuuuuu.. From the hotel it took 20-25 mins, i guess. Nak masuk sini kena bayar. Cuacanya macam dekat Cameron Highland. Turun je kereta, kena serbu dengan penjaja minta beli barang dorang. Eventho we ignored them, they never give up. They followed us till we reached at the top and it was so damn uncomfortable. They even cut our conversation just to promoted the barang. Bila beli barang dengan salah sorang penjaja terus kena serbu dengan yang lain. Nak marah takleh sebab duk negara orang. Kang tak balik Malaysia pulak. 







video



After 2-3 hours kat sana, kitorang pergi ke Floating Market for lunch. Kat situ no worries ada macam2 makanan yang biasa dimakan di Malaysia such as kuew teow, satay, kebab, mee goreng, and macam2. Masuk sini pun kena bayar. 




Dah kenyang, kitorang pergi Rumah Mode. At first I thought it was gallery of houses or furniture showroom but its a factory outlet. For me Rumah Mode is very classy, fashionable and elegant place. Banyak sangat pilihan kat sana. Kitorang kat sana sampai ke Magrib pukul 6pm terkojut den.

On that day, it was my dad's birthday, so kitorang beli satu slice cake dekat Rumah Mode then surprised him at the restaurant. Bagi cake kat waiter, then konon2 that cake appeared out of nowhere

Day 3:

Kitorang breakfast kat cafe (lupa nama cafe), and we were having trouble choosing the foods, bsc we re picky eaters. My mom didn't order anything to eat *sighed* 😐 We took 30 mins to decided and ordered the foods. I ended up ordered Nasi Uduk. They said Nasi Uduk is quite similar to Nasi Lemak. It tastes like something familiar yet its completely different to Nasi Lemak.

Lepastu ke gedung leather. Tempatnya besar and banyak pilihan macam kasut, beg, leather jackets. Then barulah ke main destination iaitu Pasar Baru. Duk sana almost 5 jam. Jalan nye macet (sesak). Ramai gila penjaja kat luar bangunan, and masuk pun ramai jugak. Kat situ pun ada ramai "tour guide" macam dekat Tangkuban Perahu. Takyah layan dia. Nanti dia dah penat dia give up lahπŸ˜‚. Kat sana macam macam ada. Telekung pelbagai warna, baju, kasut, makanan and macam macam lah.


Day 4:

The flight was at 6.30am Malaysia. So pukul 4am Indonesia dah bangun siap2 ke airport. Pukul 5am dah cerah macam pukul 7am. 




It was fun and amazing journey eventho the environment at there was very loud and noisy (dorang suka hon, kalau kat Malaysia mesti dah dapat penumbuk) and heavy traffic. Me and sister in law tak beli barang sangat sbb kitorang bukan sahaja picky eaters, malah picky dalam memilih barang huhuhu. So kitorang ada banyak duit balance. Nak convert Rupiah to RM macam rugi je, so untuk yang picky like me, better jangan tamak sangat tukar duit. 

Sekian terima kasih. Please excuse my manglish. Goodnight.